Od rođenjе
Članak
Add this post to favorites

Oligosaharidi u majčinom mlijeku

Draga nova mama,

U vašem se životu pojavljuje malo stvorenje i tako počinje velika avantura svega što znači biti roditelj i jednog novog odnosa – mama i beba. Instinkt majke određuje da činite sve da zaštitite svoje dijete. Dojenjem osiguravate potrebnu količinu energije i hranjivih tvari jer majčino mlijeko je najbolja hrana koju možete pružiti za optimalan rast i razvoj djeteta. Ali to nije sve!

3 čitanje Ožu. 7, 2022

Zaštitni učinak majčinog mlijeka nije samo tijekom dojenja, već i kasnije. Odrasle osobe koje su dojene kao djeca uživaju višu razinu zaštite od kroničnih bolesti kao što su pretilost, dijabetes ili visoki krvni tlak. Nije li divno što vi kao majka možete majčinim mlijekom kao hranom za bebe utjecati na zdravlje svog djeteta, ne samo sada, nego i za budućnost?

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe i pravo blago obdareno neslućenim svojstvima i ovdje ćete saznati zašto.

Reći ćemo vam više o jednoj od njegovih komponenti - oligosaharidima u majčinom mlijeku. Poznate su oko 100 godina, no znanstvenici su ih pomno promatrali tek posljednjih desetljeća, jer su unatoč njihovoj važnosti za razvoj imuniteta djeteta dugo bili gotovo nepoznati.

 

Zašto su oligosaharidi majčinog mlijeka toliko važni?

Pridonose razvoju imunološkog sustava djeteta, što je izuzetno važna uloga jer nakon rođenja ovaj prirodni sustav obrane novorođenčeta nije u potpunosti funkcionalan.

U crijevima se nalazi 70-80% komponenti imunološkog sustava dojenčeta, uključujući i mikrobiotu, odnosno "korisne" bakterije. Oligosaharidi u majčinom mlijeku imaju važnu ulogu u prehrani beba, zbog svog izrazito selektivnog djelovanja služe kao hrana samo za “dobre” bakterije.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku dobiveni dojenjem utječu na sazrijevanje crijevne mikrobiote, brinući o nježnom trbuščiću djeteta. To je moguće promicanjem stvaranja korisne mikrobiote (bifidobakterije i laktobacili) u crijevima djeteta.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku štite od patogenih mikroorganizama (mikroba koji mogu uzrokovati bolesti), sprječavajući njihovo pričvršćivanje na površinu crijevne sluznice i izazivajući negativne učinke na djetetov organizam.

Oligosaharidi u majčinom mlijeku također podržavaju razvoj djetetova mozga koji je iznimno intenzivan u prvim godinama života.

 

Jesu li oligosaharidi specifični za majčino mlijeko?

Oligosaharidi nisu specifični samo za dojenje i majčino mlijeko, oni također mogu biti sintetičkog i biljnog podrijetla, kao što su GOS i FOS, ali njihova struktura i uloga koju imaju u zdravlju razlikuju se od oligosaharida u majčinom mlijeku.

Do danas je u majčinom mlijeku identificirano oko 200 različitih oligosaharida, čiji su učinak na zdravlje bebe stručnjaci opsežno proučavali. Od 200 oligosaharida, među najzastupljenijima su 2'-FL, DFL, LNT, 6'-SL i 3'-SL.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.