Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

35. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Za mesec dana držaćete Vašu bebu u naručju. Vaša beba kao i vaše telo se polako pripremaju za porođaj. Pročitajte više o 35.nedelji trudnoće!

3 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Pluća Vaše bebe se spremaju, i to ne samo za prvi plač nakon rođenja! Supstanca koja povezuje unutrašnju površinu krajeva bronhijalnih alveola povećava se kako bi se obezbedila njihova fleksibilnost i sprečilo njihovo urušavanje.  Razmene između Vas i posteljice se nastavljaju. To je ono što pomaže u održavanju volumena amnionske tečnosti, sadržane u onome što se naziva amnionska vrećica. Kada je dolazak Vaše bebe neminovan, ponekad će puknuti – Vaš „vodenjak će puknuti“ – to je znak da nazovete svog lekara!  

35-sedmice

VAŠE TELO

Iz dana u dan možda slobodnije dišete i primećujete, ako ste imali probavne smetnje, da se stanje poboljšava.  Šta se događa? Jednostavno je: Vaša beba radi ono što treba. Pametna devojka, pomerila je glavu ka dole u karlicu, dajući plućima i trbuhu malo više prostora. U poslednjih nekoliko nedelja, pa tako i u ovoj 35. nedelji trudnoće, možda imate osećaj da Vaše telo počinje da se priprema za rođenje Vaše male ljubavi.

ISHRANA

Iako namirnice iz svih grupa hrane (meso ili hrana bogata belančevinama, voće, povrće, mlečni proizvodi, žitarice) pružaju Vama i Vašoj bebi potrebne hranljive materije i kalorije, postoji još jedna grupa namirnica koja zaslužuje posebnu pažnju: grupa masti. Da, postoji potreba za malo masti u ishrani, naročito omega-3 masti. Neke se vrste omega-3 masti nazivaju "esencijalnim masnim kiselinama" jer su neophodne. Naša tela ih ne mogu sintetisati. Možda ste čuli za ALA (alfa-linoleinska kiselina), esencijalnu masnoću koja se nalazi u biljnoj hrani kao što su orašasti plodovi i semenke. Druga vrsta omega-3 masti je DHA (dokosaheksaenska kiselina), koja se prvenstveno nalazi u ribama. Ona je prisutna u strukturi ćelijskih membrana, posebno moždanih. Uključena je u regulisanje protoka informacija između ćelija, naročito neurona, pa je samim tim imperativ za normalnu imunu funkciju. Zajedno ćete pronaći ove čarobne omega-3 masne kiseline u lanenom i ulju kanole, orasima i orahovom ulju, pšeničnim klicama, kao i masnim ribama kao što je losos. Dok jedete ove namirnice, zdrave masne kiseline dolaze i do Vaše bebe te tako od njih oboje imate koristi.

SAVETI

Kako im se trudnoća smiruje, neke se žene pitaju hoće li uopšte moći da doje. Znajte da je dojenje bebe najprirodnija stvar na svetu. Vaša mala ljubav već tačno zna šta treba da učini, nakon što je već vežbala sisanje dok je bila u materici. A ako imate poteškoća u početku, puno je onih koji mogu da pomognu. Osim toga, majčino mleko je najbolja stvar koju možete dati svom detetu, pravo čudo prirode. Štaviše, Vaše se mleko automatski prilagođava potrebama Vaše bebe. Na početku obroka mleko je retko i vodeno kako bi se utolila žeđ bebe. Tada postaje gušće i bogatije kako bi zadovoljilo apetit Vaše bebe. Ako Vaša beba razvije veći apetit, Vaše će se telo brzo prilagoditi i proizvesti više mleka. Zapanjujuće! 
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.