Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

38. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Još dve nedelje do porođaja! Da, istina je, Vi i Vaš mališan uskoro ćete se upoznati. Sve je spremno. Pročitajte više o 38. nedelji trudnoće!

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba će uskoro doći na svet na velika vrata. Disajni sistem joj se priprema da samostalno radi – do sad je pozajmljivala Vaš – iako će pluća nastaviti da joj se razvijaju i nakon rođenja. Mozak će biti najmanje razvijeni organ pri rođenju, ali će stalno sazrevati od dana kada se rodi dok ne napuni 18 ili 20 godina! Sklopovi će se konstruisati kao u računaru - jer šta je mozak, ako ne prirodni računar?! – gradiće se i primati informacije, a šlag na kraju će činiti njene emocije. To je ono što svakog pojedinca čini potpuno jedinstvenim, zajedno s vlastitim razumevanjem i veštinama suočavanja, kao i sposobnošću razmišljanja, što se postupno razvija kako odrasta. A tvoja malena nije izuzetak.

38-sedmica

VAŠE TELO

Možda pokušavate da zamislite šta će se dogoditi kad dođete u bolnicu ili kliniku. Pa, zavisno od toga koliko je neminovan izlazak Vaše bebe, ili ćete biti stavljeni u svoju sobu ili u porođajnu salu, i priključeni na mašinu za praćenje. Vaš partner će se očistiti, a zatim doći kod Vas. Anesteziolog će doći i razgovarati s Vama o epiduralnoj ako je to nešto za šta ste se odlučili. Ne zaboravite da ostanete u trenutku kako podelili ovaj čarobni trenutak sa svojim supružnikom ili partnerom. Dolazak ove nove male osobe za koju ćete oboje biti dve najvažnije osobe na svetu prilično je ogroman. Pokušajte da uživate u iskustvu. Gledano s očeve strane, on možda oseća puno emocija. Možda se i boji osećaja beskorisnosti. Podsetite ga da je beba ovde samo zbog ljubavi koje delite. Možda mu možete pokazati i neke vežbe disanja!

ISHRANA

Dodatne kalorije koje ste jeli ne samo da su Vašem telu pružile energiju koja mu je potrebna da pomogne Vašoj bebi da raste, već je i Vašem telu obezbedila dodatne rezerve masti koje se mogu iskoristiti prilikom dojenja. Nakon rođenja bebe, proizvodnja majčinog mleka zahteva puno kalorija. U samo pet dana dojenja možete sagoreti otprilike isti broj kalorija kao što je potrebno za trčanje maratona! Svaka žena je drugačija, ali ako je Vaša težina pre trudnoće bila u preporučenom rasponu, verovatno Vam je potrebno između 400 i 500 dodatnih kalorija dnevno za proizvodnju majčinog mleka. Neke od tih dodatnih kalorija doći će iz masti koje ste skladištili tokom ovih 38 nedelja trudnoće, a ostatak će doći iz hrane.

SAVETI

Carski rezovi su vrlo česti iz različitih razloga. Danas je carski rez rutinska operacija. Epiduralna anestezira samo područje karlice, tako da još uvek možete da budete budni i svesni rađanja bebe. I većina će bolnica i klinika dopustiti Vašem partneru da bude uz Vas.  

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.