Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

37. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vaša beba ima tendenciju da drži glavu nadole, prekrštene ruke i noge savijene na grudima jer nema puno mesta za kretanje. Biće joj jako drago da izađe i istegne se! Pročitajte više o ovoj nedelji.

3 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Malena u tvom trbuhu više nije tako mala. S nedostatkom prostora, videćete da njeni pokreti nisu tako snažni kao pre. Ipak, nastavlja da udara nogama i laktom ili pomera glavu kako bi pokazala da je još uvek tamo. Potkožne dlačice koje su pokrivale njenu kožu, lanugo, otpale su dok voštani premaz verniksa postaje malo deblji. Strpljenja, sprema se da te uskoro upozna!

37-sedmica

VAŠE TELO

Još nekoliko nedelja do kraja, osećate se i uzbuđeno i prestrašeno. Ko ne bi bio?!

Ipak, pokušajte da ostanete što opušteniji kako biste mogli da rodite u optimalnim uslovima. Nastavite da radite redovne vežbe opuštanja i disanja. Ako osetite talas kontrakcija, mirno pogledajte sat, lezite i opustite se, duboko i ravnomerno dišite. Trudovi će se povući. Kad se vrate, pogledajte opet svoj sat. Ako su raspoređeni u razmaku od više od 20 minuta, u tom slučaju ne idete na porođaj (obično ako su kontrakcije u razmaku od 5 do 10 minuta i pukne Vam vodenjak, vreme je da odete u bolnicu). Možete li da poverujete koliko ste blizu da postanete mama? Ili, ako Vam ovo nije prvi put, da imate još jednog mališana?! Oduševljavajuće. 

ISHRANA

Možda ste čuli da tokom trudnoće ženama treba mnogo više nego pre trudnoće.  Ako ste započeli trudnoću sa zdravom težinom, Vaše potrebe za belančevinama povećavaju se s oko 50 g na oko 70 g dnevno. Dodatnih 20 g belančevina nije onoliko koliko zvuči. Uzimanje dodatne porcije hrane bogate belančevinama iz svojih redovnih obroka verovatno je dobra odluka. Dodatna porcija od 60 g mesa, ribe ili živine obezbeđuje oko 15 g belančevina.  Jedno jaje ima oko 7 g belančevina, a 30 g sira ili 240 ml mleka ima po 7-8 g.  Svi ovi izvori belančevina sadrže esencijalne aminokiseline koje su Vama i Vašoj bebi u razvoju potrebne. Baš kao i kod svake hranljive materije koja ima kalorije, ako se konzumira više belančevina nego što je potrebno, može doći do debljanja.

SAVETI

Da li ste se osećali pomalo neodlučno kad ste razmišljali o prisutnosti Vašeg partnera u porođajnoj sali za vreme porođaja? Ako niste sigurni, možda možete da razjasnite stvari sami sa sobom pre nego što odlučite šta želite. Osjćate li se sigurnije kada je Vaš partner u blizini? Ili biste imali osećaj da morate da se saberete? Možda bi bilo opuštajuće imati dobru prijateljicu uz sebe, onu koja je već i sama majka. Ipak, ne zaboravite "drugu" perspektivu: da li bi Vaš partner mogao da izdrži samo kao posmatrač? Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o očekivanjima i strahovima. Onda donesite zajedničku odluku. Pokušajte da ne vršite pritisak ni na sebe ni na partnera. Ovo bi trebalo da bude radostan događaj.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.