Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podijelite ovaj Članak
X
Grčevi kod bebe

Što napraviti kada beba ima grčeve?

 

Svi su Vas upozorili na grčeve kod novorođenčadi i opisali kao nešto privremeno i bezopasno, međutim i dalje Vam je izrazito stresno gledati plač djeteta? Što biste mogli napraviti da smirite dijete i sebe?

12.08.2019 - 14:34

Evo nekoliko detalja o tome što su dojenačke kolike ili grčevi, kako se manifestiraju i kako djetetu ublažiti ove neugodnosti.


Njačešći znakovi grčeva 

Već nekoliko dana, Vaše dijete, koje Vas je dosada zadivilo svojom blagom naravi i mijenjanjem iz dana u dan, plače više puta tijekom dana i čak nekoliko puta po noći. Postaje nemirnije i izgleda kao da “ne može kontrolirati” bol koju osjeća. Štoviše, zbog boli koju osjeća beba vrišti tako snažno kako niste ni zamislili da ćete je moći čuti u tako ranoj dobi! Sve to, pomješano s vlastitim stanjem umora, može dovesti do toga da se teže nosite s tom promjenom bebine naravi. Ukratko, strah Vas je! I normalno da to osjećate. Mama ste koja želi da se Vaše dijete osjeća smireno, sigurno i da ga ništa ne boli!


Svakako se obratite liječniku, međutim ono što Vaše dijete vrlo vjerojatno osjeća su dojenačke kolike ili grčevi. Dobra je vijest da djetetovo zdravlje nije ugroženo. Štoviše: cijelo to razdoblje neće trajati dulje od nekoliko tjedana! 


Što su dojenačke kolike ili grčevi? 

Intenzivni i česti bolovi u trbuhu. Beba plače, nemirna je i pušta vjetrove. Prema statistikam, više od 20 % beba, u dobi od dva tjedna ili tri ili četiri mjeseca, pati od grčeva. Ne treba miješati grčeve s proljevom, mekana stolica koja se može ponavljati.

Može biti više uzroka koji doprinose nastanku grčeva: nezreli probavni i živčani sustav, anksioznost roditelja koju beba osjeti, prehranjenost, intolerancija (nepodnošljivost) na formulu mlijeka kod bebe ili česte promjene mliječne formule. 
Ako Vaše dijete kroz nekoliko dana prolazi kroz gore navedene simptome, svakako se obratite za savjet liječniku koji će utvrditi točan uzrok i radi li se doista o dojenačkim grčevima. 

 

Što napraviti kod kuće kako biste ublažili grčeve djeteta

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako olakšati grčeve djetetu
Što napraviti kada beba ima grčeve? 

 • Ako dojite: izbjegavajte začinjenu hranu, kupusasto povrće (kupus, brokulu, kelj papučar itd.)  i mahunarke, koji mogu prouzročiti nadutost. Kod svakog obroka svojem djetetu ponudite samo jednu dojku, tako da dobije “masnije mlijeko” (na kraju svakog obroka), što može sprječiti pojavu grčeva. Osigurajte da beba pravilno sisa; 
 • Ako ne dojite: zatražite savjet svog lječnika o tome što možete napraviti da ublažite bebine tegobe; 
 • Blago masirajte bebin trbuh, iznad bebinog želuca, masirajući u smjeru kazaljke na satu. Stavite prethodno zagrijan ručnik na bebin trbuh (toplina će ublažiti bolove), koristite što je dulje moguće nosiljku za bebu ili maramu, jer okomiti položaj pomaže mališanima da ne osjećaju bolove (u zemljama u kojima su djeca skoro stalno nošena tijekom dana utvrđen je znatni manji broj slučajeva dojenačkih grčeva).


Što biste trebali znati? 

Sisanje smiruje dojenačke kolike, a beba će se htjeti učestalo sisati. Iako je nužno da djetetu na znak gladi dadete jesti, pripazite ipak kako pretjerana količina mlijeka ne bi bio uzrok grčeva.

Saznajte više

Zapamti

 • Simptomi

  Dijete postaje nemirnije nego obično, pušta vjetrove i izgleda kao da "se ne može kontrolirati" zbog boli koju osjeća. Štoviše, ta bol tjera bebu da vrišti. Ukoliko su kolike u pitanju, zdravlje bebe nije ugroženo i možete mu pomoći.

 • Što su dojenačke kolike ili grčevi

  Uzroci mogu biti: nezreli probavni i živčani sustav, anksioznost roditelja koju beba osjeća, prehranjenost, intolerancija (nepodnošljivost) na formulu mlijeka kod bebe ili česte promjene mliječne formule.

 • Savjeti kako se ponašati kod kuće kada beba pati od dojenačkih grčeva

  Ukoliko dijete ne dojite, već ga hranite bočicom, pripazite koliko je moguće da ne ulazi zrak. Također ne mijenjajte formulu mlijeka osim na preporuku lječnika i pazite da ispravno pripremate mlijeko kako je naznačeno na pakirnaju.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretražite

Still haven't found
what you are looking for?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.