Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

34. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Stvari se polako usporavaju u Vašem stomaku. To je zato što je razvoj skoro pa gotov. Vaša beba je oko 45 cm duga i teži oko 2 kila. Pročitajte više o ovoj nedelji trudnoće.

1min čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

U 34. nedelji trudnoće većina beba završava svoj fizički razvoj (samo respiratorni i seksualni sistemi nastavljaju da se razvijaju). Od tog trenutka beba će se samo ugojiti i rasti. 

Unutrašnji organi bebe su već u potpunosti razvijeni i funkcionišu skoro kao kod novorođenčeta. Kosti njegove lobanje, međutim, još uvek nisu porasle zajedno – ovo stanje će trajati dugo nakon rođenja (velika fontanela raste tek oko 2. godine). 

Zahvaljujući činjenici da kosti lobanje nisu trajno povezane, bebina glava može da se prilagodi obliku majčine karlice i provuče se kroz porođajni kanal. 

U 34. nedelji trudnoće beba konstantno vežba izlučne funkcije: kada proguta amniotičnu tečnost, priprema svoj urinarni sistem za funkcionisanje van majčinog stomaka. Njegov respiratorni sistem i seksualni organi sazrevaju sve vreme. Devojke razvijaju jajnike u ovoj fazi. Kod dečaka testisi bi već trebalo da budu u skrotumu – ne spuštajući ih do trenutka rođenja, odnosno zaustavljanje npr. u preponama ili u trbušnoj šupljini, naziva se kriptorhidizam. Kod većine dečaka, mana nestaje spontano do 1. U suprotnom, hirurška intervencija može biti neophodna. 

U poslednjim nedeljama trudnoće, zahvaljujući povećanju telesne masti, bebino telo zaokružuje. Koža mu je glatka i stiče ružičastu boju. Paperje na licu takođe nestaje. Beba u 34. nedelji trudnoće meri oko 45 cm i teška je 2146 g. 

34-sedmice

VAŠE TELO

U 34. nedelji trudnoće, stomak vam je vidno uvećan. Sve zato što se sada gojite brže nego prethodnih nedelja. S jedne strane, vaša beba raste veoma intenzivno, s druge – hormonalne promene i zadržavanje vode u organizmu dodatno utiču na brz rast vaše telesne težine. Posledica toga može biti istezanje ili lomljenje kolagenih vlakana, a kao rezultat toga primetni su strije kod nekih majki. Takođe može doći do problema sa otokom nogu i ruku. 

Materica se priprema za porođaj, čiji je simptom bezbolne Braxton-Hicks kontrakcije. Dete koje sve vreme raste gura se uz porođajni kanal, pa će se u narednim nedeljama kontrakcije blago intenzivirati – izazvaće menstrualne bolesti. 

ISHRANA

Iako to može biti nezgodno, nemojte ograničavati unos tečnosti kako biste pokušali da ne koristite kupatilo tako često.  Voda, oko 8 čaša svaki dan, potrebna je kako ne biste dehidrirali, isto tako i za bebinu kupku od amnionske tečnosti i dodatnu krv koju stvarate.  

SAVETI

U poslednjih nekoliko nedelja pre rađanja trebalo biste da ostanete u blizini svog lekara ili bolnice. Nikada ne znate da li će Vaša beba iznenada da izgubi strpljenje! 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.