Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

30. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Svakim se danom Vaša beba razvija sve više, pripremajući se za dolazak na svet za nešto manje od 10 nedelja. Da li je prošlo brzo ili Vam se čini da se vreme vuče? Svaka mama to proživljava drugačije. Pročitajte više o ovoj nedelji.

2 čitanje Jun. 28, 2024

RAZVOJ BEBE

Oh, šta je to bilo? Osetili ste pokret koji nije izgledao kao njeno uobičajeno udaranje? Vaša beba možda ima štucavicu. To se može dogoditi ako proguta puno amnionske tečnosti. Možete to da osetite i čujete. Da li treba da brinete? Uopšte ne, to bi moglo biti povezano s načinom na koji Vaša beba trenira svoje pokrete disanja. Ove 30. nedelje trudnoće, ako ćete dobiti dečaka, njegovi testisi se spuštaju u skrotum. Oči Vaše bebe sada mogu da reaguju na svetlo, a niske frekvencije određene muzike ili poznatih glasova mogu da izazovu pokrete ili povećani broj otkucaja srca što je vidljivo na ultrazvuku.

30-sedmica

VAŠE TELO

Pre nekoliko nedelja dočekali ste prve pokrete svoje bebe s oduševljenjem. Sada se njena gimnastika ponekad može činiti i ne tako nego lepom: materica Vam je sada toliko narasla da kada Vam naglim pokretom upre u rebra, možete da osetite bol.

ISHRANA

Hrana pruža hranljive materije koje su potrebne Vama i Vašoj bebi i kalorije koje Vaša beba treba za rast. Zapamtite da Vam je potrebno više kalorija tokom poslednjeg tromesečja (oko 450 više nego što ste jeli pre trudnoće, ako ste započeli trudnoću na zdravoj težini). Ove dodatne kalorije mogu se uneti dodatnim porcijama hrane iz Vaših redovnih obroka ili dodatnom užinom. Kako izgleda 450 kalorija?  Kao poslužavnik s užinom koju čine 3 krekera od integralnog zrna, 2 kriške sira (60 g), 1 mala jabuka i pola avokada.

SAVETI

Ako radite, uskoro biste mogli da idete na trudničko odsustvo, ako već niste. Uživajte u promeni ritma!  Ako ostajete na poslu do dana porođaja, a Vaš rad zahteva puno vremena pred računarom, verovatno ste se zapitali da li je to sigurno za razvoj Vaše bebe. Zračenje koje dolazi sa kompjuterskih ekrana ne utiče na fetus ili majku. Istraživanja su pokazala da ne postoji dodatni rizik od pobačaja ili bilo kakvih drugih problema tokom trudnoće zbog vremena provedenog ispred ekrana. Još jedna stavka koju možete precrtati sa Vašeg spiska stvari koje Vam uzrokuju stres!
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.