Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

29. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Dok se približavate cilju – rodićete za desetak nedelja – Vaša beba još uvek brzo raste, čak i širom otvarajući oči sada. Pročitajte više o toj nedelji

2 čitanje Apr. 10, 2024

RAZVOJ BEBE

Vaša beba zauzima sve više prostora u stomaku i možda se neće moći toliko kretati zbog ograničenja prostora (dobro je da dolazi do promene prebivališta u ne tako dalekoj budućnosti). Oči joj mogu biti širom otvorene, a već ima i trepavice!  Neposredno nakon rođenja imaće nesavršen vid, ali će i dalje videti dovoljno dobro da razlikuje Vaše lice i vidi predmete postavljene 20-25 cm od njenih očiju. 

29-sedmica

VAŠE TELO

Udarci i otkucaji srca daju Vam do znanja da je Vaša beba zaista prisutna. Ona takođe, nažalost, obznanjuje svoju prisutnost pritiskom na Vaša pluća i time što možda čini vaše noge i ruke natečenim. Možda Vam omiljene cipele trenutno ne pristaju ili teško možete da stavite prsten koji ste hteli da nosite. Ah, radosti zadržavanja vode. Budući da u Vašem telu cirkuliše puno tečnosti, pri kraju dana se može skupljati u Vašim rukama i nogama. Pogotovo ako ste tokom celog dana na nogama i niste imali prilike da dignete noge. Natečenost obično prestaje tokom noći. Ako natečenost ostane ili se naglo poveća, obavestite svog lekara kako bi se mogla isključiti mogućnost preeklampsije.

ISHRANA

Tokom poslednjeg tromesečja Vaše kalorijske potrebe povećavaju se za oko 450 od onoga što ste jeli pre trudnoće

SAVETI

Umerenoj fizičkoj aktivnosti, sličnoj onoj kojom ste se bavili tokom trudnoće, možda će biti potrebno nekoliko izmena, ali se zdravim trudnicama preporučuje da ostanu aktivne tokom poslednjeg tromesečja.


 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.