Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podijelite ovaj Članak
X
Djeca-izbirljiva-na-hrani

Kad su djeca izbirljiva na hrani

 

Nisu sva djeca izbirljiva kada je u pitanju prehrana, no neki od njih mogu početi birati hranu u dobi od oko 2 godine, kada dolazi do raznih promjena u razvoju i postaju neovisniji. Pročitajte više kako biste saznali kako se nositi sa zahtjevima bebe kada je u pitanju prehrana.

20.08.2019 - 16:35

Želi li Vaše dijete tjesteninu za večeru svake večeri? Ili odbija jesti sve što je zeleno? Razdoblje u kojem djeca počinju hodati može biti vrlo izazovno, jer se njihove prehrambene navike tada formiraju.

Kako se nositi za zahtjevima djeteta kada je u pitanju hrana?

Kad dijete odbije ono što su mu roditelji dali da pojede, izražava svoju neovisnost. Svojim odbijanjem onoga što su mu roditelji dali da jede, dijete pokazuje da ima svoje mišljenje i osjećaje. To je normalan korak u njegovom razvoju, osamostaljenju. Neki stručnjaci smatraju da je potrebno hranu ponuditi do 8 puta dok se ne odluči hoće li jesti ili ne.

Nema potrebe da vršite pritisak na njega! Nastavite i dalje nuditi mu široku paletu zdrave hrane pri svakom obroku ili međuobroku. Uskoro će se naviknuti i prihvatiti zdravu hranu koju jede cijela obitelj.

Iako su neka djeca godinama izbirljiva kada je u pitanju hrana, ova faza može biti samo prolazna. Puno je stvari koje možete učiniti u ovom razdoblju kako biste ga bez problema savladali. Ovo je razdoblje u kojem je Vaše dijete defniralno svoje kulinarske sklonosti prema određenim okusima hrane. Pripremite teren: budite strpljivi i dajte im malo kontrole (pogledajte ispod popis stvari koje možete poduzeti). Mnogi su se roditelji našli u ovoj situaciji i otkrili da je ovo samo faza.

Strpljenje je ključ! Kad dijete odbije određeno jelo, može to učiniti jer ga ne prepoznaje. Djeca su neofobična, što znači da se boje svega novog i više vole jesti hranu kakvu poznaju i na koju su navikla. Umjesto da odustane od takve vrste hrane koju odbije, pokušajte je pripremiti drugačije i ponudite je opet. S vremenom će ju prepoznati po okusu i mirisu i neće više biti tako nova.

Dajte vremena svom izbirljivom mališanu da žvače, guta, pa čak i da se malo poigra s novom hranom. Igranje s hranom dio je procesa učenja s njom, što mu pomaže da se sam hrani. Ako ga požurujete, obrok će postati stresno vrijeme i više se neće zabavljati. Kako za njega tako i za Vas!

Mogućnost da Vaš izbirljivi mališan odabere voće ili povrće u trgovini, može učiniti čuda. Pokušajte pustiti svoje dijete da odabere voće ili povrće kad idete u trgovinu. Neka Vam pomogne u pripremi hrane u kojoj koristite odgovarajuće voće ili povrće. Djeca su sklonija kušanju pripremnih namirnica koje su im pomogle, posebno dijete koje želi biti neovisno.

Savjeti za smanjenje izbirljivosti kod hrane

Na poremećaje prehrane utječu dva čimbenika: djetetovo okruženje i, naravno, hrana koja mu je dana. Mnogo je stvari koje možete učiniti da smanjite gnjavažu koju možda doživljavate tijekom hranjenja.

Priprema okoline u kojoj će se sve odvijati:

 • Stvorite mirno okruženje za vrijeme obroka isključivanjem televizora, tableta ili mobitela.
 • Dječji pladanj treba biti jednostavan i sadržavati ograničen broj zdjelica,  žličica ili čaša. Previše stvari bi dijete moglo odvratiti od hrane.
 • Koristite poznate predmete na stolu - dijete se može umiriti prepoznajući ih.
 • Ručajte s cijelom obitelji i uključite dijete u razgovor.
 • Apetit djeteta razlikuje se od jednog do drugog obroka, iz dana u dan. Ne brinite ako ne pojede onoliko koliko ste mislili da treba. To pokazuje da poštujete njihov apetit i naznake koje Vam daju.
 • Ne tjera dijete da jede. Vaša je uloga da odlučite što ćete jesti i kada, ali dopustite mu da odluči želi li jesti i koliko treba jesti.
 • Uključite ga u pripremu svakog obroka, a zatim neka odluči želi li isprobati novo jelo koje ste mu dali.
 • Ne pripremajte različite namirnice odjednom - dijete može potaknuti da nastavi s tim ponašanjem odbijanja hrane.
 • Dajte mu da jede male porcije (1-2 žlice) - velike porcije mogu ga obeshrabriti.
 • Dajte mu vremena da žvače, guta i čak da se igra s hranom. Igranje s njom dio je procesa učenja o hrani. Ako ga požurite, nestat će sva zabava i on će se osjećati stresno.
 • Zaprljali ste se i kuhinju! Iskustvo hranjenja postat će ugodnije i za dijete i za vas. Neka istraži čak i ako se zaprlja - većinu vremena djeca moraju analizirati, dodirnuti, pomirisati i okusiti hranu prije nego što je pojedu.
 • Imajte strpljenja! Ako ne želi jesti ono što ste pripremili, to je moguće jer to ne prepoznaje. Ne odustajte od posluživanja te hrane, već je pripremite drugačije i poslužite je ponovo.
 • Pripremite raznovrsnu zdravu hranu i postavite dobar primjer tako što ćete jesti s njim istu hranu. Ako dijete vidi majku, oca ili rodbinu kako jedu određenu hranu, bit će sklonije probati je.
 • Ne potkupite ga slatkišima. To će ga naučiti da su neke namirnice privlačnije od drugih.
 • Budite realni! On možda nikada neće voljeti kelj pupčar!

Kao i sa svim drugim kada su u pitanju djeca, imajte strpljenja i dajte mu malo slobode. Učenje je kompleksan proces i ograničenja nisu od koristi. Dobar vam tek i sretno!

Saznajte više

Zapamti

 • Samostalno dijete

  Onda kada beba odbija hranu koju mu roditelji daju jesti, ona izražava svoju neovisnot.

 • Igra s hranom

  Igranje s hranom dio je procesa učenja, a to je idealan trik da se sam počne hraniti.

 • Pustite ga da sam odabere

  Pokušajte pustiti svoje dijete da odabere komad voća ili povrća kada idete u nabavku namirnica.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretražite

Still haven't found
what you are looking for?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.