Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

40. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Vreme je isteklo! Ako već nije, Vaša beba će stići u sledećih nekoliko dana. I onda ćete napokon biti majka! Pročitajte više o ovoj nedelji.

6 čitanje Maj 9, 2024

RAZVOJ BEBE

U ovoj fazi, razvoj deteta je već u takvoj fazi da će beba pokušati da se rodi svom moći. 

Dete još uvek može da promeni dimenzije. Takođe će imati više nervnih veza i moždanih ćelija. Ovaj proces će se nastaviti i posle porođaja. Dete je već razvilo sve sisteme i čula: oseća, čuje i vidi bez ikakvih problema. Svi njegovi urođeni refleksi su stabilizovani, a telo izgleda isto kao telo bebe, što će uskoro i biti! 

Beba je u 40. nedelji trudnoće oko 51,2 cm i teška oko 3462 g. 

Kako biste mogli da proverite kako vaša beba raste takođe nakon njegovog rođenja, pripremili smo za vas kalendar razvoja deteta u 1. godini života. 

40-sedmica

VAŠE TELO

Do 40. nedelje trudnoće, vaša koža na stomaku će već biti veoma rastegnuta. Vesnik porođaja biće redovne kontrakcije materice – najmanje jedna kontrakcija na svakih 10 minuta. Ovo je prva faza poroрaja. Može da traje od nekoliko do nekoliko sati. 

Kada grlić materice dostigne dilataciju od oko 10 centimetara, počeće druga faza porođaja. Obično traje oko 2-3 sata. A njena kulminacija će biti pojava bebe na svetu. Poslednja faza je isporuka posteljice, koja se obično završava posle tridesetak minuta. Nakon toga, vaše telo će konačno moći da se odmori i počeće postporođajni period. 

ISHRANA

Tokom porođaja, Vaš lekar ili bolnica će Vam možda odrediti šta možete da jedete i pijete. Neki mogu insistirati da ne jedete ili ne pijete ništa, osim malo kockica leda. Ova preporuka temelji se uglavnom na zabrinutosti oko aspiracije sadržaja želuca u pluća ako se utvrdi da trebate opštu anesteziju tokom porođaja. Ako Vaš lekar misli da imate nizak rizik od komplikacija, a gladni ste ili žedni, pitajte svog lekara o tome koju hranu ili pića možete da konzumirate.

SAVETI

Čestitke i najbolje želje u Vašem novom životu!
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.