Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

24. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Možete li da osetite kako beba reaguje na zvukove i Vaše milovanje? Kraj drugog tromesečja je vreme kada neke žene zapaze da to počinje da se događa, pa stoga budite pažljivi. Pročitajte više o ovoj nedelji.

3 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Kako bebine moždane veze postaju veštije u primanju signala iz njenih receptornih čulnih organa, ona postepeno skladišti čulna iskustva - ukuse hrane koju delite s njom, Vaš miris. Navikla je na Vaš zvučni pejzaž - otkucaje srca, disanje, čak i na žamor Vašeg želuca - i može razlikovati ove prigušene unutrašnje zvukove od svih novih zvukova od spolja: muzike, Vašeg glasa, glasa njenog oca, plus svih ostalih manje ugodnih zvukova (znali ste da je pametna!). Razgovarajte sa svojom bebom. Recite joj šta ste naumili, šta vidite, šta čujete, čak i što osećate. Od rođenja će prepoznati Vaš glas, tatin, možda čak i muziku koju ste voleli da slušate tokom trudnoće.

23-sedmice

VAŠE TELO

Mama se smeje – to je super! Da li ste znali da beba postaje sve svesnija Vaših osećanja?  Njena percepcija može biti prilično dobro razvijena uz sve ostale očitije fizičke događaje. Zato pokušajte da ne preterujete, bilo na poslu, u kući ili tokom slobodnog vremena. Čak i ako još uvek osećate da ste u savršenoj formi, pokušajte da se s vremena na vreme opustite.

ISHRANA

Ovo je dobro vreme da dvaput proverite radite li sve što možete kako biste dobili dovoljno gvožđa u ishrani. Zašto je to važno? Ako Vaša ishrana nije dovoljno bogata gvožđem, beba još uvek može imati zadovoljene potrebe - ali će doći iz Vaših rezervi gvožđa, što znači da imate visok rizik da postanete anemični. I ne samo tokom trudnoće. Anemija se može pogoršati porođajem. Hrana bogata gvožđem je meso – posebno crveno meso, živina, riba i žumanci.  Suvi grašak, pasulj i sočivo, spanać, suvo voće i žitarice za doručak obogaćene gvožđem takođe su dobri izvori gvožđa. Hrana bogata vitaminom C, kao što su narandže, parafajz i jagode, pomoći će Vašem telu da apsorbuje gvožđe iz biljnih izvora. U nekim slučajevima, Vaš će Vam lekar možda propisati uzimanje gvožđa kao dodatka ishrani, ali nemojte početi da ga uzimate bez uputstva lekara. Nema samolečenja dok ste trudni!

SAVETI

Do 24. nedelje trudnoće su svi videli da ćete dobiti bebu. Mnogi ljudi ne mogu odoleti predviđanjima o tome da li ćete dobiti devojčicu ili dečaka na osnovu načina na koji "nosite" bebu. Iako je uobičajeno misliti da položaj izbočine na majci određuje pol - visoko znači da je devojčica, nisko na bokovima je sigurno dečak (ili neka varijacija ovih uverenja), to je potpuno neutemeljeno verovanje. Iako sva predviđanja mogu biti zabavna, ako stvarno želite da znate pol svoje bebe, pitajte svog lekara tokom ultrazvuka.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.