Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podijelite ovaj Članak
X
Pozitivna uloga igre u životu Vaše bebe

Pozitivna uloga igre u životu Vaše bebe

 

Vaše se dijete voli igrati, skakati na sve strane i trčati po cijeloj kući, kao da se nikada ne umara! Kako možete preusmjeriti njegovu energiju?

21.08.2019 - 08:24

Vaše je dijete puno energije od jutra do večeri i voli otkrivati nove stvari. Sada kada je dijete saostalnij i ima ulogu istraživača, Vaša pažnja je usmjerena na to kako spriječiti moguću ozljedu. Međutim, svaka takva aktivnost puna entuzijazma odličan je znak pravilnog psiho-motornog razvoja. Saznajte zašto je igra toliko važna za djecu i kako se zajedno sjajno zabaviti.

Igra za svako doba dana

Djeca započinju s igrom u vrlo ranoj dobi i prije svega, stvarno vole otkrivati nove igre. Gledajte ih kako se svim srcem smiju kada igrate ""ku.ku, tko je"" kad im je samo 3 mjeseca. Mogli bi satima igrati ovu igru! Otprilike u dobi od 7-8 mjeseci, njihova je nova najdraža igra bacanje omiljene igračke na pod stotinu puta!

Djeci je zabavno gledati Vas kada svaki put podižete loptu i opet mu je dodajete. Slaganje tornja od kockica i rušenje istog će ga jednako tako dobro zabaviti.

U dobi od 9-10 mjeseci djeca polako pužu! Puzanje im pruža puno prostora za istraživanje! Penju se nesiguno na dvije noge i dohvaćaju sve što im se nađe na putu. Ruše predmete s namještaja, a to ih čini vrlo ponosnim na sebe.

Čim počnu hodati, žure otkriti nove stvari i više ih ne možete zaustaviti. Hodanje unatrag, skakanje, penjanje i spuštanje stepenicama, svaki dan sa sobom donosi nove i nove napretke. Razvoj motoričkih sposobnosti povećava njihovu fizičku sposobnost u pogledu: ravnoteže, okretnosti, tonus mišića, ali i razvoja senzorike.

Dođi se igrati sa mnom!

U dobi od 6 mjeseci, raspon pozornosti djeteta je do nekoliko minuta. Obožava se igrati lutkarskog kazališta s ručicama ili ''ku-ku tu sam'' igre skrivača iza deke ili kuhinjske krpe. Takva naizgled jednostavna igra u ovoj dobi ih može iscrpiti.

Oko 2. godine, raspon pozornosti djeteta je mnogo veći, no pod uvjetom da ne igrate uvijek istu igru. Upotrijebite maštu da biste izmjenjivali spore igre s onima koje uključuju mnogo intenzivnije aktivnosti. Ne zaboravite se povremeno odmoriti kako ne biste dijete previše izmorili i time unijeli promjene u raspored spavanja.

U ovoj se dobi mališani vole igrati s bilo čim što im se nađe na putu. Njihovo najveće zadovoljstvo je kada žlicom bacaju građevinske kockice ili kad se igraju piknika plastičnim kuhinjskim priborom. Postoje situacije kada zaista sjedite i razmišljate o tome ima li im smisla davati i kupovati prave igračke!

Da biste razvili njihovu spretnost i snalažljivost, možete napraviti traku s preprekama pomoću jastuka, igračaka, kartonskih kutija kroz koje dijete mora proći, puzati kroz ili ispod njih. Igre s loptom, plivanje, skrivanje, trčanje po parku i vožnja biciklom također su niz  aktivnosti za razvijanje motoričkih sposobnosti Vašeg djeteta u ovoj dobi.

Gimnastika za bebe

Počevši od 2.-3. godine (ili čak 1. godine, ovisno o aktivnosti), dijete može sudjelovati na grupnim treninzima u dvoranama namjenjenim isključivo djeci! Sjajan su drugačiji način za sagorijevanje energije izvan kuće. Raspitajte se o programima za djecu u teretanama ili sportskim dvoranama u blizini Vašeg doma ili vrtića.

Jasno da se ne radi o intenzivnim vježbama ili igrama gdje postoje stroga pravila, već ovakvi treninzi pomažu djetetu da se razvija, potiču osvještavanje djeteta o svome tijelu kroz niz aktivnosti i igara posebno osmišljenih za malu djecu.

Svrha ovih treninga nije pretvoriti Vaše dijete u malog prvaka, već mu pomoći da postane vještiji i precizniji u pokretima. Tako razvija svoju ravnotežu i koordinaciju, ali i gradi osjećaj za samouvjerenost, poštovanje drugih i timski duh!

Saznajte više

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretražite

Still haven't found
what you are looking for?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.