MyFeed Personalized Content
Od 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Gimnastika za bebe i uloga igre u razvoju djeteta

 Vaše se dijete voli igrati, skakati na sve strane i trčati po cijeloj kući, kao da se nikada ne umara! Kako možete preusmjeriti njegovu energiju? Pročitajte više o ulozi igre u razvoju djeteta i o gimnastici za bebe

3 čitanje Trav. 29, 2024

Vaše je dijete puno energije od jutra do večeri i voli otkrivati nove stvari. Sada kada je dijete saostalnij i ima ulogu istraživača, Vaša pažnja je usmjerena na to kako spriječiti moguću ozljedu. Međutim, svaka takva aktivnost puna entuzijazma odličan je znak pravilnog psiho-motornog razvoja. Saznajte zašto je igra toliko važna za djecu i kako se zajedno sjajno zabaviti.

 

Igra za svako doba dana - uloga igre u razvoju djeteta

Djeca započinju s igrom u vrlo ranoj dobi i prije svega, stvarno vole otkrivati nove igre. Gledajte ih kako se svim srcem smiju kada igrate ""ku.ku, tko je"" kad im je samo 3 mjeseca. Mogli bi satima igrati ovu igru! Otprilike u dobi od 7-8 mjeseci, njihova je nova najdraža igra bacanje omiljene igračke na pod stotinu puta!

Djeci je zabavno gledati Vas kada svaki put podižete loptu i opet mu je dodajete. Slaganje tornja od kockica i rušenje istog će ga jednako tako dobro zabaviti.

U dobi od 9-10 mjeseci djeca polako pužu! Puzanje im pruža puno prostora za istraživanje! Penju se nesiguno na dvije noge i dohvaćaju sve što im se nađe na putu. Ruše predmete s namještaja, a to ih čini vrlo ponosnim na sebe.

Čim počnu hodati, žure otkriti nove stvari i više ih ne možete zaustaviti. Hodanje unatrag, skakanje, penjanje i spuštanje stepenicama, svaki dan sa sobom donosi nove i nove napretke. Razvoj motoričkih sposobnosti povećava njihovu fizičku sposobnost u pogledu: ravnoteže, okretnosti, tonus mišića, ali i razvoja senzorike.

 

Dođi se igrati sa mnom!

U dobi od 6 mjeseci, raspon pozornosti djeteta je do nekoliko minuta. Obožava se igrati lutkarskog kazališta s ručicama ili ''ku-ku tu sam'' igre skrivača iza deke ili kuhinjske krpe. Takva naizgled jednostavna igra u ovoj dobi ih može iscrpiti.

Oko 2. godine, raspon pozornosti djeteta je mnogo veći, no pod uvjetom da ne igrate uvijek istu igru. Upotrijebite maštu da biste izmjenjivali spore igre s onima koje uključuju mnogo intenzivnije aktivnosti. Ne zaboravite se povremeno odmoriti kako ne biste dijete previše izmorili i time unijeli promjene u raspored spavanja.

U ovoj se dobi mališani vole igrati s bilo čim što im se nađe na putu. Njihovo najveće zadovoljstvo je kada žlicom bacaju građevinske kockice ili kad se igraju piknika plastičnim kuhinjskim priborom. Postoje situacije kada zaista sjedite i razmišljate o tome ima li im smisla davati i kupovati prave igračke!

Da biste razvili njihovu spretnost i snalažljivost, možete napraviti traku s preprekama pomoću jastuka, igračaka, kartonskih kutija kroz koje dijete mora proći, puzati kroz ili ispod njih. Igre s loptom, plivanje, skrivanje, trčanje po parku i vožnja biciklom također su niz aktivnosti za razvijanje motoričkih sposobnosti Vašeg djeteta u ovoj dobi.

 

Gimnastika za bebe

Počevši od 2.-3. godine (ili čak 1. godine, ovisno o aktivnosti), dijete može sudjelovati na grupnim treninzima u dvoranama namjenjenim isključivo djeci! Sjajan su drugačiji način za sagorijevanje energije izvan kuće. Raspitajte se o programima za gimnastiku za bebe u teretanama ili sportskim dvoranama u blizini Vašeg doma ili vrtića.

Jasno da se ne radi o intenzivnim vježbama ili igrama gdje postoje stroga pravila, već ovakvi treninzi pomažu djetetu da se razvija, potiču osvještavanje djeteta o svome tijelu kroz niz aktivnosti i igara posebno osmišljenih za malu djecu.

Svrha ovih treninga nije pretvoriti Vaše dijete u malog prvaka, već mu pomoći da postane vještiji i precizniji u pokretima. Tako razvija svoju ravnotežu i koordinaciju, ali i gradi osjećaj za samouvjerenost, poštovanje drugih i timski duh!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.