MyFeed Personalized Content
Od 6 meseci
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Anemija kod djece i dovoljan unos željeza

 Briga o prehrambenim potrebama beba često može biti prilično teška, jer pri svakom obroku morate voditi računa o nedostatku željeza i anemiji kod djece. Nedostatak hranjivih sastojaka može loše utjecati na normalan rast i razvoj djeteta.

2 čitanje Svibanj 8, 2024

Zbog nedostatka željeza dijete može imati brojne simptome i probleme. Što god dijete unese u organizam prehranom to igra ključnu ulogu u njegovom rastu, kao i u pravilnom razvoju fizičkog i imunosnog sustava. Mnogo je stvari koje majke trebaju uzeti u obzir!

Iako razlozi nedostatka željeza kod djece mogu biti različiti, oni mogu biti povezani s prehranom, kasnim unošenjem hrane bogate željezom i činjenicom da se djetetove prehrambene potrebe, uključujući potrebe za željezom, povećavaju kako dijete raste. Očito je da postoje neka pravila koja se moraju pridržavati kako bi se upravljalo unosom željeza u prehranu djeteta.

Podsjetimo, budući da imaju mali želudac, bebama je potrebno osigurati da svaka kalorija koju pojedu ima dodatne prehrambene elemente. Potrebe djeteta za željezom (po kilogramu tijela) je 5 i pol puta veća od potreba odrasle osobe. 

Važno pravilo kojeg se treba pridržavati prilikom određivanja djetetovih potreba je da mu treba hrana bogata željezom. Govedina je jedan od najboljih izvora željeza koji možemo unijeti u organizam kroz hranu te tijelo dobro apsorbira minerale iz govedine. Ostali izvori željeza prema USDA (United States Department of Agriculture) su: goveđa jetra, sjemenke bundeve, špinat, tofu, crveni grah, slanutak, losos i jaja.

Hrana s visokim udjelom željeza igra važnu ulogu u sprečavanju razvitka nekog oblika anemije kod djece.

Dakle, možete učiniti puno stvari kako biste osigurali da Vaše dijete unosi dovoljnu količinu željeza koje mu je potrebno za dobro zdravlje, sada i u budućnosti.

Zapamti!

Hrana bogata željezom za bebe sprječava nastanak sideropenične anemije, koja nastaje zbog nedostatka željeza.

Zašto se pojavljuje nedostatak željeza kod beba?

Brzi rast, gubitak krvi, slaba apsorpcija željeza, neprikladan unos željeza prehranom.

Nestlé žitarice - žitarice sadrže vitamine i minerale, koji pomažu da se pokriju nedostaci koji se mogu pojaviti tokom procesa izbora hrane.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.