Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Podijelite ovaj Članak
X
Namirnice bogate željezom za bebe

Osigurajte dovoljan unos željeza za Vaše dijete

 

Briga o prehrambenim potrebama beba često može biti prilično teška, jer pri svakom obroku morate voditi računa o nedostatku željeza i anemiji koju beba može imati. Nedostatak hranjivih sastojaka može loše utjecati na normalan rast i razvoj djeteta.

13.08.2019 - 13:54

Zbog nedostatka željeza dijete može imati brojne simptome i probleme. Što god dijete unese u organizam prehranom to igra ključnu ulogu u njegovom rastu, kao i u pravilnom razvoju fizičkog i imunosnog sustava. Mnogo je stvari koje majke trebaju uzeti u obzir!

Iako razlozi nedostatka mogu biti različiti, oni mogu biti povezani s prehranom, kasnim unošenjem hrane bogate željezom i činjenicom da se djetetove prehrambene potrebe, uključujući potrebe za željezom, povećavaju kako dijete raste. Očito je da postoje neka pravila koja se moraju pridržavati kako bi se upravljalo unosom željeza u prehranu djeteta.

Podsjetimo, budući da imaju mali želudac, bebama je potrebno osigurati da svaka kalorija koju pojedu ima dodatne prehrambene elemente. Potrebe djeteta za željezom (po kilogramu tijela) je 5 i pol puta veća od potreba odrasle osobe. 

Važno pravilo kojeg se treba pridržavati prilikom određivanja djetetovih potreba je da mu treba hrana bogata željezom. Govedina je jedan od najboljih izvora željeza koji možemo unijeti u organizam kroz hranu te tijelo dobro apsorbira minerale iz govedine. Ostali izvori željeza prema USDA (United States Department of Agriculture) su: goveđa jetra, sjemenke bundeve, špinat, tofu, crveni grah, slanutak, losos i jaja.

Hrana s visokim udjelom željeza igra važnu ulogu u sprečavanju razvitka nekog oblika anemije.

Dakle, možete učiniti puno stvari kako biste osigurali da Vaše dijete unosi dovoljnu količinu željeza koje mu je potrebno za dobro zdravlje, sada i u budućnosti.

Saznajte više

Zapamti

  • Namirnice bogate željezom

    Sprječavaju nastanak sideropenične anemije, koja nastaje zbog nedostatka željeza.

  • Zašto se pojavljuje nedostatak željeza kod beba?

    Brzi rast, gubitak krvi, slaba apsorpcija željeza, neprikladan unos željeza prehranom.

  • Nestlé žitarice

    Žitarice sadrže vitamine i minerale, koji pomažu da se pokriju nedostaci koji se mogu pojaviti tokom procesa izbora hrane.

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Pretražite

Still haven't found
what you are looking for?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.