Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

25. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Ostale su još dve nedelje drugog tromesečja. Vaša beba je veličine omanje dinje. Pripremite se za završnu fazu! Pročitajte više o 25. nedelji trudnoće!

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Do sada ste se verovatno već zapitali ide li Vaša beba na časove salse u Vašoj utrobi. Sa svojim bezbrojnim međutrbušnim budalaštinama i ponekad stalnim kretanjem s jedne strane svog malog skloništa na drugu, neizbežno dodiruje ili udara u zid maternice. Dodiruje ga i gura rukama i nogama, glavom ili čak leđima.  Ponekad postaje nemirna. Dajte joj do znanja da ste tamo milujući svoj trbuh. 

25-sedmica

VAŠE TELO

Da li ste dobro spavali? Neke buduće majke su uznemirene lošim snovima u ovo vreme tokom trudnoće.  Nažalost, to je sasvim prirodno jer nas brige ili problemi prate u naš san. Samo zapamtite ovo - bajka je verovati da je san predosećaj.

ISHRANA

Slušajte svoje srce. I svoje žudnje. Neke žene kažu da se ne prepuštaju žudnji za hranom jer misle da bi se beba mogla uzrujati ako pojedu kari. To nije tačno! Beba ne prima taj kari kao direktan obrok. Prima samo aromatično iskustvo kroz Vašu amnionsku tečnost. Zato samo napred, koristite bilje i začine u kojima uživate i znajte da možete bebi omogućiti neka rana učenja o ukusima u kojima ona može uživati tokom meseci koji dolaze kada počne da jede neke čvrste namirnice.

SAVETI

Gležnjevi su Vam natečeni? Evo nekoliko brzih saveta za ublažavanje problema. Dva rešenja, svako potpuno suprotno drugome. Ili sednite i podignite noge ili izađite i prošetajte! Podizanje stopala pomaže smanjenju pritiska na noge i gležnjeve. A hodanje omogućava nožnim listovima da aktiviraju protok krvi i prenesu tečnost u druge delove tijela. Međutim, ako ste zabrinuti zbog oticanja ili primetite oticanje lica i/ili ruku, odmah se obratite svom lekaru. Neki od tih simptoma mogu ukazivati na preeklampsiju, jednu vrstu visokog krvnog pritiska koji je čest u trudnoći.
 

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.