Trudnoća
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

39. nedelja trudnoće: razvoj bebe i ishrana

Možda ste već osetili nekoliko kontrakcija i pitali ste se da li je to "to". Ne brinite, nećete propustiti početak porođaja! Pročitajte više o ovoj poslednjoj nedelji.   

2 čitanje Maj 8, 2024

RAZVOJ BEBE

Još uvek se razvija malo masti ispod kože Vaše bebe, pripremajući je da se suoči sa svetom nakon što je tako dugo bila ugodno smeštena u svom gnezdu. Gotovo pri porođajnoj težini, nema više mesta za kretanje i može da oseti razliku. Sve je u prilično savršenom radnom stanju ove nedelje, koja može biti i poslednja, i ako bi se Vaša beba sada rodila, sve bi bilo u redu.

39-sedmica

VAŠE TELO

Majke koje prvi put rađaju posebno nisu sigurne u prepoznavanje početka porođaja. Dopustite nam da Vas uverimo – znaćete! I vrlo malo beba se rodi tako brzo da njihove majke ne mogu da dođu u bolnicu na vreme. Naprotiv, mnoge buduće roditelje lekar u bolnici šalje kući jer su došli prerano. Možda će Vam biti malo mučno neposredno pre rođenja ili ćete imati glavobolju i osetiti težak umor. Često se pojavljuje neka krv ili sluz. To je znak da se cerviks otvorio. Ako su trudovi počeli, onda je počeo porođaj! Razlika između Braxton-Hicksovih kontrakcija i stvarnih kontrakcija u prvoj fazi? Kod Braxton-Hicksovih se trbuh nakratko steže, a zatim se opušta, i nepravilni su. "Pravi" trudovi, s druge strane, postaju jači. Dolaze u redovnijim intervalima koji postaju kraći i kraći.  Ako su udaljeni manje od deset minuta, onda je vreme da odete u bolnicu! 

ISHRANA

Jeli ste tako dobro poslednjih devet meseci kako biste promovisali dobro zdravlje za Vas i Vašu bebu. To su sjajne navike koje treba zadržati i obično su u skladu sa zdravom ishranom tokom dojenja.
Dojenje Vam može pomoći da izgubite težinu nakon trudnoće. Važno je ipak da konzumirate zdravu hranu i bavite se adekvatnom fizičkom aktivnosti. Tokom dojenja, morate da jedete hranu koja sadrži dovoljno dodatnih kalorija za podršku proizvodnji mleka, ali konzumiranje više nego što Vaše telo treba može Vas sprečiti da izgubite na težini ili da dovede do debljanja.

SAVETI

Odmah nakon rođenja, većina će babica položiti bebu na Vas, gde će osetiti udobnost uprkos novom okruženju jer mogu da osete Vašu toplinu, miris kože i prepoznaju Vaš glas i otkucaje srca! Ovo je sjajno vreme da stavite bebu na svoju golu kožu i na grudi kako bi Vas mogla osetiti i sisati po prvi put. Konačno možete da držite svoju malu ljubav u naručju nakon svog tog napornog rada. Kakva neverovatna isplata!

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.