MyFeed Personalized Content
Prije trudnoće

Kako ostati trudna - što trebate znati prije trudnoće

Budućnost je blizu

Planiranje trudnoće je proces koji zahtijeva uključivanje oba partnera. I na mušku i žensku plodnost utječu mnogi čimbenici: dob, način života, prethodne bolesti, pa čak i emocionalni podražaji. Vrijeme prije začeća može biti od velike važnosti za pravilan tijek cijelog razdoblja do poroda, pa bi priprema za trudnoću trebala biti sveobuhvatna i višesmjerna. 

Kako ostati trudna? Uklonite štetne navike!

Započnite svoje napore da dobijete dijete uklanjanjem navika koje mogu negativno utjecati na vašu plodnost. Uglavnom se radi o pušenju cigareta i konzumiranju alkohola. Problemi s plodnošću također mogu biti uzrokovani konzumiranjem velike količine kofeina (nalazi se, između ostalog, u kavi i obojenim gaziranim pićima). Preporučuje se da žene koje pokušavaju ostati trudne prestanu uzimati lijekove i biljne pripravke, osim ako ih nije preporučio liječnik. Također je potrebno ograničiti - ili po mogućnosti potpuno eliminirati - mogući kontakt sa štetnim kemikalijama i toksinima. 

Važno!

Pušenje cigareta vrlo negativno utječe na plodnost muškarca i žene. Tvari sadržane u dimu cigareta uzrokuju da muškarci smanje kvalitetu sjemena, probleme s erekcijom ili oštećenje DNK sperme. Kod žena, s druge strane, mogu uzrokovati menstrualne poremećaje, disfunkciju jajnika i spriječiti da jajne stanice dosegnu sposobnost oplodnje - sve ovo su prepreke na putu ka cilju: kako ostati trudna. 

Dijeta plodnosti - povećanje šanse za trudnoću

Ako se pitate kako ostati trudna, morate znati da bi sveobuhvatna priprema za trudnoću također trebala uključivati uporabu načela zdrave i uravnotežene prehrane. Izbornik bi trebao uključivati sastojke koji pozitivno utječu na plodnost budućih roditelja, kao i odrediti pravilan razvoj djeteta u prvim tjednima trudnoće. Vaša prehrana prije trudnoće, i za ženu i za muškarca, stoga bi trebala uključivati proizvode koji sadrže: 

 • proteini biljnog podrijetla - zamjena 5% energije životinjskih bjelančevina proteinima biljnog podrijetla smanjuje rizik od ovulacijske neplodnosti za čak 50% (proteini biljnog podrijetla mogu se naći, između ostalog, u mahunarkama i proizvodima od cjelovitih žitarica;) 
 • složeni ugljikohidrati - visok unos jednostavnih šećera inhibira proizvodnju muških spolnih hormona koji vežu proteine i može dovesti do poremećaja ovulacije kod žena (mogu se naći složeni ugljikohidrati, između ostalog, u proizvodima od cjelovitih žitarica i svježem povrću) 
 • Nezasićene masne kiseline - zasićene, koje se nalaze među ostalim u mesnim proizvodima, kod muškaraca mogu uzrokovati smanjenje broja spermija, a kod žena – povećavaju rizik od endometrioze (bogat izvor nezasićenih masnih kiselina su ribe poput skuše, lososa ili pastrve) 
 • B vitamini - osobito vitamin B9, poznat i kao folna kiselina, koja kod žena povećava broj zrelih jajašaca, a kod muškaraca pozitivno utječe na broj i pokretljivost sperme (može se naći folna kiselina, među ostalim, u špinatu, zelenoj salati i proizvodima od integralnih žitarica) 
 • vitamini A, C i E – s antioksidativnim djelovanjem, koji štite od oksidativnog stresa i tako smanjuju rizik od razvoja endometrioze kod žena i doprinose oštećenju sperme kod muškaraca (vitamin A se može naći, među ostalim, u mrkvi i jajima, vitamin C – u paprikama i jagodama, vitamin E – u orašastim plodovima i biljnim uljima) 
 • minerali - poput cinka, koji kod muškaraca utječe na proces proizvodnje sperme, a kod žena - ovulacija (može se naći, među ostalim, u mahunarkama i mliječnim proizvodima) i selen, čiji nedostatak može uzrokovati smanjenje pokretljivosti sperme (izvor selena su, na primjer, riba i orašasti plodovi)

Kako bi se trebali pripremiti za začeće djeteta?

Mnogo se govori o pripremi žena za trudnoću, ali tema muškaraca često se zanemaruje. I to je jednako važno! Budući tata također se može pobrinuti za nekoliko stvari koje mogu poboljšati kvalitetu sperme i olakšati oplodnju. Osim izbjegavanja stimulansa i pravilne prehrane, gore navedene, vrijedi uvesti i tjelesnu aktivnost u dnevnu rutinu. Bavljenje sportom općenito je korisno za tijelo, također povećava proizvodnju testosterona. Osim toga, prekomjerna težina ili pretilost povezana je sa smanjenom proizvodnjom sperme, koja je niže kvalitete. 

Sport je također poželjan jer pomaže u regulaciji razine stresa. Anksioznost i stalna nervoza utječu na mnoge aspekte života, smanjuju kvalitetu života, a također mogu uzrokovati hormonalne fluktuacije koje negativno utječu na plodnost. Pobrinimo se za tvoje mentalno zdravlje. 

Koje testove napraviti prije trudnoće?

Testovi prije trudnoće mogu biti od velike pomoći - provjerit će jeste li zdravi i je li vaše tijelo spremno za razvoj djeteta u njemu. Osnova je, naravno, morfologija, zahvaljujući kojoj ćete saznati ako nemate, na primjer, nedostatke željeza (trudnoća može pogoršati ovo stanje). 

Oboje biste trebali odrediti svoju krvnu grupu i Rh faktor, što će vam omogućiti da utvrdite postoji li rizik od takozvanog serološkog sukoba. Testovi prije trudnoće također bi trebali uključivati testiranje hormona štitnjače, citologiju i transvaginalni (transvaginalni) ultrazvuk. Ako sumnjate da ste ikada bili izloženi HIV-u, također biste trebali biti testirani prije trudnoće. Upišite se kod stomatologa koji će obaviti oralnog ispitivača i po potrebi provesti potrebno liječenje.

Genetsko testiranje prije trudnoće nije nužno za sve parove. U nekim slučajevima, međutim, može se preporučiti provjera bolesti ili defekata kod djeteta koji su posljedica oštećenja genetskog materijala.

Važno!

Vaš liječnik može naručiti genetski test prije trudnoće u nekoliko situacija, među ostalim, ako ste stariji od 35 godina, ako ste prethodno rodili bolesno dijete ili ako netko od vas ima genetsku bolest ili ako imate bilo kakva genetska stanja u svojoj obitelji.

Kako ostati trudna - metode brzog začeća kroz razumijevanje datuma ovulacije

Vjerojatnost začeća djeteta u velikoj mjeri ovisi o tome u kojoj se točki menstrualnog ciklusa nalazite. Za to imate najbolje šanse u vrijeme ovulacije - u ovom trenutku iz folikula se oslobađa zrela jajna stanica koja se seli u jajovod i spremna je za oplodnju. Štoviše, na kraju prve faze menstrualnog ciklusa, odnosno u vrijeme ovulacije, estrogeni čine sluz u vašem genitalnom traktu prozirnom, vodenastom i visoko duktilnom, što spermi olakšava dolazak do jajašca. 

Puštena u jajovod, jajna stanica živi samo 24 sata, ali sperma može preživjeti u genitalnom traktu oko 3-5 dana, tako da su plodni dani oko pet dana prije ovulacije i četiri dana nakon nje. Kasnije jajne stanice umiru, koncentracija progesterona se povećava, a sluz postaje gusta i nepropusna za spermu, što onemogućuje začeće. 

Naravno, to ne znači da ne biste trebali voditi ljubav drugih dana. Što češće to radite, to bolje - seks je važan dio izgradnje intimnosti u vezi. Međutim, nemojte vršiti dodatni pritisak na sebe, nemojte reći da ovaj put mora uspjeti. Stres ponekad može biti najveća prepreka začeću! Sve ovo je važan dio procesa kada razmišljate o tome kako ostati trudna.

KORISNI ALATI
Žena veselo gleda u test za trudnoću
Ikona za ovulacijski kalendar
Kalkulator ovulacije: izračunajte plodne dane

Upotrijebite kalkulator ovulacije kako biste povećali svoje šanse za trudnoću i dobili druge stručne savjete o najboljim načinima da zatrudnite. 

Pridružite se klubu Nestlé Baby

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJA

  Budite u toku s novostima i uživajte u iznenađenjima pripremljenima za vas.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  S pomoću naših korisnih aplikacija sve obveze obavljajte na vreme.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVETI STRUČNJAKA

  Na raspolaganju su vam članci i mišljenja specijalista za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  PREHRANA BEBA

  Saznajte sve o prehrani u prvih 1000 dana života bebe.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvek imamo nešto za Vas.