Pre trudnoće
Članak
Dodajte ovu objavu u favorite

Kako da brzo zatrudnite?

Već mesecima pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali bez rezultata? Treba da izbegavate stres, u suprotnom postoji rizik mentalne blokade. Najčešće će vaš partner biti glas razuma. Ali njemu je lakše. Vi ipak ne prestajete da mislite o tome i da se pitate:koliko vremena je potrebno da prođe pre nego što treba da postanete zabrinuti?

4 čitanje Apr. 8, 2022

Ovaj problem nije retka pojava: jedan od sedam parova ima problema kada želi bebu, dok jedan od deset parova koristi medicinsku pomoć da bi obezbedio potomstvo. Kao što vidite, niste jedini koji se suočavate sa ovim problemom. Evo nekoliko saveta za optimizaciju vaših šansi uz primenu nekog od rešenja za neplodnost.

 

Povećajte šanse za trudnoću!


Ako odmah ne ostanete u drugom stanju to ne znači da ste sterilni. Prva stvar koju treba da uradite je da se opustite. Najčešće se vaša goruća želja da zatrudnite ili, iznad svega, vaš strah da nikada neće postati majka, pretvara se u mentalnu blokadu.
 

Budite mirni i strpljivi!

Takođe, morate naučiti kako da povećate svoje šanse za trudnoću. Oplodnja se odvija samo za vreme ovulacije, što znači na 14. dan (zapravo između 12. i 16. dana) vašeg menstrualnog ciklusa. Najbolje vreme za začeće bebe je dva, tri dana pre ovulacije i dan same ovulacije. Ako imate redovan ciklus od 28 dana, možete lakše da odredite plodne dane. Koristite naš alat „kalendar ovulacije“ za izračunavanje plodnih perioda.

Postoje tehnike koje vam pomažu da odredite datum ovulacije, kao što je redovno merenje temperature. Nakon ovulacije telesna temperatura se povećava. Ako napravite tabelu (izmerite svoju temperaturu svakog jutra u isto vreme), imaćete relevantan indikator kretanja menstrualnog ciklusa (pod uslovom da je redovan). Testovi za ovulaciju koji se prodaju u apotekama, praktičniji su i pouzdaniji i 24-48 sati unapred najavljuju kada je vreme ovulacije.

U praksi, međutim, ovulacija može da se pojavi u bilo kom trenutku. Priroda čini da dolazi do značajnog odstupanja od jednog do drugog ciklusa. Zato je najbolji i najprijatniji način da redovno vodite ljubav, bez previše planova.Kada je vreme za razgovor sa lekarom?

Ako ste mlađi od 35 godina i ako ste 10-12 meseci bezuspešno pokušavali da zatrudnite, preporučljivo je da se posavetujete sa svojim lekarom. Ako ste stariji od 35 godina porazgovarajte sa svojim lekarom i ranije, nakon 6-8 meseci bezuspešnih pokušaja, pošto se stopa uspešnosti medicinskih tehnika pomoći smanjuje sa porastom starosne dobi žene. Ako imate prekomernu težinu, imate nepravilne cikluse ili patite od drugih ginekoloških problema, odmah se obratite svom izabranom lekaru ili ginekologu.

Na prvoj konsultaciji o neplodnosti lekar će pripremiti kompletnu anamnezu oba partnera, kako bi se utvrdilo mogući uzrok. Lekar može propisati i brojne dodatne analize: hormonsku terapiju, ultrazvuk ili uterografiju (radiološki pregled materice i jajovoda) za ženu i spermogram za partnera.

Različite tehnike medicinske pomoći


Kada se otkriju uzroci neplodnosti, može se razmotriti ideja o primeni medicinske tehnike oplodnje.

Dva glavna načina su:

 • Veštačka inseminacija - Ovaj proces se sastoji od direktno unošenja spermatozoida u jajnu ćeliju, kako bi se olakšao proces oplodnje. Ovo se izvodi ili sa spermom partnera ili spermom donora (ako je partner sterilan);
 • In vitro fertilizacija – Jajna ćelija se oplođuje spermatozoidima u laboratoriji izvan materice, a zatim se ona vraća u matericu žene. Radi se o dobro poznatom postupku, takozvanoj ”bebe iz epruvete”. Prošlo je više od 40 godina od kada je prva beba na svetu začeta u epruveti, tako da je in vitro fertilizacija u međuvremenu značajno evoluirala. U svakom ciklusu žena ima 23% šanse da zatrudni nakon in vitro fertilizacije (prosečno u Francuskoj).


Iako je stopa uspešnosti ohrabrujuća, ovaj postupak je veoma zahtevan, kako fizički i mentalno, tako i finansijski. Postupak za parove predstavlja ne mali izazov, a potrebno je da partneri budu zajedno u ovome. Ali vredi truda. Morate uzeti u obzir da trudnoća može da se desi upravo kada je najmanje očekujete.

Zaključak
Svake godine prosečno 2,4% porođaja omogućeno je uz pomoć tehnika za oplodnju uz medicinsku pomoć. Uobičajeno je da jedan od 7 parova ima problem da partnerka zatrudni, dok jedan od 10 parova ima problem da partnerka zatrudni, dok jedan od deset parova roditeljstvo ostvaruje uz medicinsku pomoć. Kao što vidite, niste jedina koja se suočava sa ovim problemom.

Sličan sadržaj

Kako da povećavate šanse za trudnoću?

Odredite datum ovulacije pomoću "Kalendara ovulacije" i često imajte polni odnos.

Šta je OMP?

To je oplodnja uz medicinsku pomoć

Poznati načini OMP

Najpoznatije vrste oplodnje uz medicinsku pomoć su: invitro fertilizacija i veštačka inseminacija.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Search icon

Još niste pronašli ono što tražite?

Isprobajte našu novu pametnu potragu. Uvijek imamo nešto za Vas.

Pridruži se Nestle klubu

MVP Logo
 • Iznenađenja

  IZNENAĐENJE

  Nastavi sa vestima I uživaj u iznenađenjima pripremljenim za tebe.

 • KORISNI-ALATI

  KORISNI ALATI

  Nastavi sa svim što treba da uradiš koristeći naše aplikacije.

 • SAVJETI-STRUČNJAKA

  SAVET EKSPERTA

  Imaš članke i mišljenja specijaliste za svaku fazu.

 • PREHRANA-BEBA

  BABY ISHRANA

  Saznaj sve o ishrani bebe u prvih 1000 dana u životu.