
Alergije kod djece
Sve veći broj djece pati od određene alergije na hranu ili intolerancije na određenu hranu. Kako mogu ograničiti rizik za nastanak alergije kod vlastitog djeteta?
Statistički podaci pokazuju da broj slučajeva alergija na hranu kod djece i intolerancije raste nevjerojatnom brzinom, uključujući i novorođenčad. Iako su slučajevi složeni i povezani s nekoliko čimbenika, sam se fenomen danas može vrlo dobro prepoznati: tijelo dolazi u kontakt s tvarima koje ne "prepoznaje" (ili koje više ne prepoznaje) i aktivira obrambeni sustav kako bi se obranio od uljeza. Iako postoji širok raspon simptoma, rješenje je uvijek isto: izbjegavanje, što podrazumijeva uklanjanje sporne komponente iz djetetove prehrane.
Još jedna činjenica koju treba utvrditi i koja je znanstveno dokazana jest da postupnim i metodičkim uvođenjem krute hrane umanjujete rizik da vaše dijete razvije alergije. Evo nekoliko odgovora na glavna pitanja koja imate o alergijama kod djece.
Pomaže li dojenje u sprječavanju alergija na hranu kod djece?
Općenito, dojenje smanjuje rizik od alergija na hranu.
U slučaju da u obitelji postoji "povećan rizik" ili postoji određena povijest alergija (majka, otac, itd.), posebno alergija na proteine kravljeg mlijeka, preporučuje se dojenje. Stručna osoba može čak preporučiti ograničavanje količine mliječnih proizvoda i slične alergene namirnice u majčinoj prehrani. U idealnom slučaju, dojenčad bi trebala biti dojena prvih šest mjeseci života. Dojenje jača imunosni sustav. Probavni sustav sazrijeva i učinkovitiji je. Stoga je ključno da se kruta hrana unosi postupno.
Koji su simptomi alergija kod djece?
Ovisno o hrani koja uzrokuje alergiju, simptomi koji bi nas trebali alarmirati su: povraćanje, proljev, bolovi u želucu, osip, blago oticanje usana i jezika (ili u nekim ozbiljnijim slučajevima, Quinckeov edem), pojava ekcema, astme i opetovanih ORL infekcija zajedno s prekidom normalnog ritma djetetova razvoja, što možete pratiti kroz grafikon rasta i razvoja.
Koje su glavne alergene namirnice?
Od uvođenja krute hrane do treće godine života, glavne 4 alergene namirnice su: jaja, gluten, kikiriki i proteini iz kravljeg mlijeka. Simptomi su isti, a i rješenje ostaje isto: izbjegavanje.
Jaja
Krivac je često bjelanjak i preporučuje se ne davati djetetu bjelanjak prije dobi od jedne godine. Žumance se može uvesti nakon dobi od šest mjeseci. Ako je vašem djetetu dijagnosticirana alergija na jaja, imajte na umu da je puno hrane napravljeno od sastojaka koji sadrže jaja. Pažljivo pročitajte deklaracije i popis sastojaka!
Gluten
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su raž, zob, pšenica (uključujući pšenični kruh, spelt pšenica i khorasan pšenica) i ječam. Stoga, čim vam se dijagnosticira alergija na gluten, svi proizvodi koji sadrže ove žitarice trebaju biti eliminirani iz prehrane. Srećom, trenutni propisi zahtijevaju da se na svim proizvodima koji sadrže taj protein istakne prisutnost glutena. Dječji proizvodi na početku diversifikacije ne sadrže gluten. Međutim, postupno unošenje glutena moguće je, počevši od dobi od 6 mjeseci.
Kikiriki
Kao jaja i gluten, kikiriki je prisutan u mnogim prehrambenim proizvodima koji nisu namijenjeni upotrebi u dječjoj prehrani. Na vama je odgovornost čitanja deklaracija kako biste otkrili i najmanji trag njihove prisutnosti u hrani!
Proteini iz kravljeg mlijeka
Alergija na proteine mlijeka već je postala uobičajena, osobito kod novorođenčadi. Pitajte svog liječnika o preporuci odgovarajuće prehrane za vas i vaše dijete.
Ostale kategorije sastojaka s potencijalnim alergenom:
- Kikiriki i orašasti plodovi (orasi, kikiriki, pistacije, bademi, lješnjaci, indijski orah, pekan, brazilski orah, orašasti plodovi makadamije i derivati itd.);
- Sjemenke (sjeme sezama i izvedeni proizvodi itd.);
- Soja i proizvodi od soje;
- Rakovi, mekušci, ribe i njihovi proizvodi;
- Celer, senf, lupin i izvedeni proizvodi;
- Sumporni dioksid i sulfiti u određenim koncentracijama.
"Koliko sam shvatila, pažljivo uvođenje raznolikih namirnica smanjuje rizik od alergija na hranu. Pa kako mogu to učiniti u praksi? "
Kroz postupno uvođenje raznolikosti u prehranu djeteta, slijedeći savjete svog liječnika specijaliste, započinje unošenje krute hrane - prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji od 6 mjeseci (do ove se dobi preporučuje ekskluzivno dojenje), pri čemu se obraća pažnja na unošenje samo jedne vrste namirnice istovremeno. U slučaju djece s određenom predispozicijom za razvoj alergija, postoje i neki liječnici koji preporučuju unošenje samo jedne nove namirnice tjedno.
Što biste trebali znati:
- Izbjegavajte žitarice koje sadrže gluten na početku diversifikacije (uvođenja raznolike prehrane) prehrane djeteta. Međutim, možete započeti s unošenjem žitarica koje sadržegluten u šestom mjesecu;
- Izbjegavajte unošenje hrane s najvećom razinom alergena do 12. godine života (posebno kikiriki, bjelanjak, kikiriki, celer, morski plodovi, senf itd.). Uvijek kuhajte voće i povrće (prije pravljenja pire krumpira ili kompota), jer kuhanjem alergena svojstva smanjuju intenzitet.
Tko može dijagnosticirati alergiju kod djece?
Vaš obiteljski liječnik ili pedijatar može uputiti na krvnu pretragu. Kasnije se preporučuje konzultirati alergologa. Možete čak pronaći stručnjaka alergologa za probleme novorođenčadi.
Mogu li se alergije kod djece izliječiti?
Trenutno ne postoji medicinski tretman za alergije na hranu kod djece. Standardna praksa je da se s vremenom ponovno unese odgovarajuća hrana s alergenima, čime se postupno desenzibilizira tijelo pod nadzorom liječnika specijaliste.
Zapamtite
Prevencija alergija kod djece
Alergije se trenutno ne mogu izliječiti, ali mogu se spriječiti dojenjem, postupnim uvođenjem krute hrane u prehranu i postupnim unošenjem alergene hrane.
Simptomi alergija
Simptomi alergije kod djece uključuju povraćanje, proljev, bol u želucu, osip, blago oticanje usana i jezika, ekcem, astmu i učestale ORL infekcije, uz poremećaj normalnog razvojnog ritma djeteta.
Hrana koja uzrokuje alergiju
Namirnice s najvećim alergijskim potencijalom koje morate uvesti u prehranu djeteta postupno, u određenim fazama razvoja su: jaja, gluten, kikiriki i kravlje mlijeko.
IZVORI:
World Allergy Organization (WAO) – Globalne smernice o alergijama kod dece
https://www.worldallergyorganizationjournal.org/article/S1939-4551(20)3…
Mayo Clinic – Alergije kod dece – Stručni medicinski saveti o simptomima i upravljanju alergijama
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(13)00195-X/ful…